Vest-Telemark Museum – Eidsborg

I museet finnes det kafè, museumsbutikk, flotte utstillinger, mer enn 30 hus og bygninger fra Vest-Telemark sin kulturhistorie og folkekunst. I tillegg til Eidsborg stavkirke finner du blant annet Stålekleivloftet, Noregs eldste profane trebygning. Tømmeret som ble brukt skal ha vært felt vinteren 1167. Historien om Tokkeanlegget er formidlet med egen utstilling, i tillegg til Statkraft sitt besøkssenter. Få med deg historien om den unike brynesteinen fra tidlig vikingtid eksporterte man brynestein fra bruddet i Eidsborg og ut i Europa.

Aktivitetsparken:

I juli 2015 åpnet aktivitetsparken ved museet, en miniatyr av Telemarkskanalen hvor store og små kan sluse miniatyrer av kanalskipene gjennom kanalsystemet, her tilbys flere fine aktiviteter som bueskyting, runerissing, museumsbonden og arkeologisk utgraving og mer.  Mange flotte aktiviteter for hele familien.

Rui-plassen

Denne turen kan du starte fra Dalen Brygge eller fra Dalen sentrum. Opp til husmannsplassen Rui er det ca 1,5 km godt opparbeidet turvei, men den er bratt. Her finner du infotavler og hvilebenker. Vel fremme på Rui kan du nyte en fantstisk utsikt og lese historien om de to små søstrene som var de siste fastboende her. Fra Rui er det en avstikker bort til Riarhamaren der du kan lese om en dramatisk hendelse og få Dalen i fugleperspektiv. Vær forsiktig fremme på kanten. Fra Rui og opp til Eidsborg er veien litt slakkere. Som mål for turen ligg Vest-Telemark Museum og Eidsborg Stavkirke. Mer om Rui-plassen

Grimdalstunet

Her kan du få ett blikk inn i hjemmet til kunstneren Anne Grimdalen, en fjellgard fra 1600-tallet som idag er museum med kunstgalleri. Anne Grimdalen testamenterte mer enn 250 skulpturer til dette formålet før hun døde. Gården Grimdalen har det eneste tunet i Telemark som er intakt frå naturalhusholdet sin tid, 10 hus og gardskvern og alle står på sin opprinnelige plass.

Omvising i Eidsborg stavkirke fra 1200 tallet

Eidsborg stavkirke ble bygd mellom 1250 – 1270 og er en av 28 bevarte stavkirker. I middelalderen var det fler enn 1000 stavkirker i Norge og stavkirkene er regnet som Norges bidrag til verdsarkitekturen.

Brynesteinsvandring

Har du lyst til å oppleve brynesteinsbruddet eller lære mer om historien til brynsteinen? Start ved Vest-Telemark Museum Eidsborg og ta en fottur til brynesteinbruddet.

Turen tar omtrent 2 timer og følger arbeidsveien til brynesteinsarbeiderene. Den går gjennom storslagen natur og med historiske opplevelser underveis.

Åmdals Verk Gruver

Åmdals Verk Gruver er bygd opp rundt arbeiderkulturen kopperverket la grunnlag for. Historien går tilbake til slutten av 1530-tallet, da kong Kristian den 3. av Danmark/Noreg sendte Tyske bergmenn til Telemark for å starte gruvedrift. Det første bergverket ble kalt Moisesberg og det ligger ikke langt fra Åmdals Verk, men driften der varte bare til rundt 1549. Malmgangene på Åmdals Verk ble oppdaget i 1689 og i 1691 kom driften i gang. Gruvene ble «hjertet» i en urbanisert fjellbygd der gruvearbeideren sin hverdag var avhengig av gode malmforekomster og politiske vilkår ute i Europa.