Veteranbilene

Hotellets bilpark

Dalen Hotel och hotellbussen

 

«Hotellbussen» – Ford Fleur de Lys 1928 mod

Hotellbussen ble kjøpt inn av de tidligere eierne (1997 – 2007) Olav Magne Underdal og Anni Botn. Den ble importert fra Danmark i 2001. 

Hotellets veteranbuss er bygget av den engelske bilfabrikken Fleur de Lys i Newark-on-Trent, Nottinghamshire som produserte 1920 replikas i perioden 1983 til 1994 og er utstyrt med 4 sylinder Ford motor. Fabrikken produserte hovedsakelig busser tilsvarende hotellets modell Newark frem til 1991 hvoretter de også begynte produksjon av to kit-car personbilmodeller med typebetegnelsen Lincoln og Belgravia.

Jaguaren och Dalen Hotel

 

«Bryllupsbilen» – Jaguaren 1959 mod

Jaguaren er en tidlig 1959-modell kjøpt inn til Norge originalt. Da den kom var den en revolusjon innen bilverden og den var den raskeste av alle biler på den tiden og ble gjerne kalt for  ”get away car”.

Bilen ble benyttet i Norge frem til 1988, da den ble den kjøpt av en ikke navngitt vestlending og sendt til Vicarage fabrikken i England for oppussing og istandsetting. Vicarage er kjent for å ta biler helt fra hverandre  i deler, restaurere, forbedre og sette alt sammen igjen. Bilen skal da være som ny, men modifisert noe for moderne kjøring og dagens veistandarder.

Vår bil har full behandling og karosseriet er blitt galvanisert for å unngå rust. Motor er overhalt og det er satt inn ny girkasse, moderne fjæring etc. Bilen har hatt to eiere etter restaureringen hos Vicarage, og dagens hotelleier så den i Jaguarbutikken i Oslo i 2000 og valgte å kjøpe den, for slike biler er relativt sjeldne og verdifulle om de er i orden.

Forden

 

«Forden»- A Ford 1928

Familien Helgesen fra Porsgrunn startet som Ford forhandler i Grenland på 20 tallet og familien drev Ford-butikken i Porsgrunn frem til nylig.

Bilen ble kjøpt ny i 1928 og kom i kasser fra USA. Den ble satt sammen og levert som postbil. Den gikk i mange år i Gjerpensdalen, men på 30-tallet ble mange biler bygd om fra personbiler til bruksbiler. Den ble så bygd om til lastebil for å ha mer bruksnytte av den. Slik ble den i mange år brukt, i Skien og Grenland. Etter dette gikk den opp til Vest-Telemark og Dalen. Der var den frem til 1974.

Den ble brukt til å frakte salgsvarer til torvet, henting av varer og rundt på ulike stands. Deretter ble den solgt til en karosserifabrikk i Skien som restaurerte bilen og pusset den opp. I ca 1990 ble den kjøpt tilbake til Ford forhandleren i Porsgrunn og stod i utstillingen der i mange år før den havnet i private hender. I 2017 ble bilen solgt tilbake til Dalen Hotel.